ßßß Cookit - przepis na Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową

Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową

nazwa

Wykonanie

Pin It
W ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style, przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty.
Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej)
2 i 3/4 szklanki wody
1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej
1/3 łyżeczki sol himalajskiej
1 łyżka oregano
listki rukoli
czarne oliwki
Pasta z tuńczykiem:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 opakowanie serka śmietankowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól
pieprz
listki natki pietruszki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc.
Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy.
Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki.
Gotowałyśmy wspólnie z blogami:
Z chaty na końcu wsi
Moje małe czarowanie
Smaki Alzacji
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/02/zioowe-trojkaty-z-polenty-z-pasta.html