Wykonanie
Raz w roku przychodzi taki dzień, gdy budzisz się ze świadomością, że jesteś rok starsza. Z jednej strony jest dość przykro, ale z drugiej to całkiem przyjemny dzień :) W końcu urodziny to powód do świętowania, więc w tym dniu można sobie sprawić jakąś przyjemność :) Z tej o kazji przygotowałam sobie tort
czekoladowy :) Wersja jak najbardziej nie dietetyczna,mocno czekoladowa i mega pyszna :)przepis na tortownicę o wymiarach 20cm
CIASTO:200g
gorzkiej czekolady min 70%
kakao200g
masła250ml
mleka3
jajka60g drobnego
cukru150g
mąki tortowej65g
kakaołyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
likieru kokosowegoDo garnuszka przelej
mleko, dodaj
masło i podgrzewaj do roztopienia się
masła. Następnie dodaj
czekoladę i mieszaj do czasu roztopienia. Pozostaw do przestygnięcia.Do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao. Do metalowej miski przelej sos
czekoladowy, dodaj
jajka i
cukier, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki,
likier kokosowy i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Formę wysmaruj
masłem, przełóż do niej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 45 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.
KREM CZEKOLADOWY:250ml
śmietany kremówki 30%200g
gorzkiej czekolady2 łyżki
brązowego cukru+
dżem z czarnej porzeczkiCzekoladę połam na kostki, przełóż ją do miski. W rondelku podgrzej
śmietanę z
cukrem, prawie do zagotowania. Następnie przelej ją do miski z
czekoladą, mieszaj do czasu aż
czekolada się roztopi i powstanie gładka masa.Ciasto przekrój na 3 części. Na spód ciasta wyłóż d żem z
czarnej porzeczki, przykryj drugą częścią ciasta. Połowę masy wyłóż na ciasto, wyrównaj, a następnie przykryj trzecią częścią ciasta. Pozostałą masę wyłóż na wierzch i na boki. Wyrównaj dokładnie. Gotowe ciasto wstaw na parę godzin do lodówki.Smacznego :)