ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO Z WHISKY

CZEKOLADOWE CIASTO Z WHISKY

nazwa

Wykonanie

Jedząc kawałek tego ciasta, nie ma się żadnych wątpliwości, że to ciasto czekoladowe. Szczerze mówiąc, jest tak czekoladowe, że momentami aż gorzkie. Wystarczy mały kawałek, by nasycić każdego wielbiciela ciemnych tabliczek. Na wierzchu ułożyłam truskawki, to co, że z Hiszpanii, ważne, że kolorowe, słodkie i, o dziwo, pachnące(!). Jest to na pewno godny deser/kolacja, by uczcić dzisiejszy Dzień Czekolady. Masę przygotowuje się bardzo szybko, później pozostaje tylko cierpliwie czekać na upieczenie. A więc prędko szykujcie składniki, może zdążycie skosztować go jeszcze przed północą :-)
Aha, i uważajcie próbując surowego ciasta, jest mocniejsze od niejednego drinka!
Składniki (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm):
125 g miękkiego masła
250 g cukru
200 g mąki
50 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jajka
150 ml whisky
50 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
100 g gorzkiej czekolady + łyżka masła na polewę
Wykonanie:
W misce utrzyj masło z cukrem. Osobno połącz przesianą mąkę, kakao, proszek, startą czekoladę i sodę. Whisky połącz z mlekiem.
Ucierając, do masła stopniowo dodawaj po jednym jajku, po łyżce suchych składników whisky z mlekiem. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą masę.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do foremki, wyrównaj wierzch i piecz w 160°C około 45 – 55 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Czekoladę i łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i dowolnie udekorować (ja ułożyłam truskawki i posypałam delikatnie cukrem pudrem).
Smacznego!
(bazowałam na tym przepisie)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/04/czekoladowe-ciasto-z-whisky.html