ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowe … wilgotne … pachnące … ciasto czekoladowe z dodatkiem banana … polane ganache z gorzkiej czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami … czyli bardzo czekoladowo!
Składniki:
100 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki owsianej
3 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki cukru
5 jajek
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 duży banan
Czekoladowe ganache:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
10 g gorzkiej czekolady ( dałam czekoladę z pomarańczą) lub czekoladowe wiórki do posypania
Wykonanie ciasto:
Formę „keksówkę” smarujemy masłem i posypujemy mąka. Odstawiamy. Banana obieramy ze skórki i rozduszamy widelcem. Odstawiamy.
W misce miksujemy jajka z cukrem, mlekiem i roztopionym masłem. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi, a następnie dodajemy banana. Miksujemy. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie ganache czekoladowe:
W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto polewamy czekoladowym ganache i posypujemy czekoladowymi wiórkami, (aby uzyskać malutkie ruloniki czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw).
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/wilgotne-ciasto-czekoladowe