ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej

Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Najlepsze po trawy wychodzą z resztek :) Tak właśnie było z tą pizzą. Z bliżała się pora obiadowa, a ja totalnie nie mia łam pomysłu co zjeść. Otworzyłam lodówę : trochę kaszy, warzywa, ser, wędlina... A gdy by tak zrobić z tego pizzę? Taką zd rową, bez glutenu i bez laktozy. Na początku miałam trochę obaw, przede wszystkim, czy spód się n ie rozwali i czy w ogóle będzie to zjadliwe? Na szczęście okazało się, że obawy były bezzasadne a pizza z kasz y jaglanej zdecy dowanie zostanie moją faworytką :)
porcja dla dwóch osób
woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
jajko
2 łyżeczki płatków drożdżowych
sól, pieprz
sos pomidorowy
2 plasterki sera bez laktozy (lub innego)
wędlina
dowolne warzywa
+ domowy ketchup (KLIK)
Kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj płatki drożdżowe, sól, pieprz oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto formując z niego okrągły placek o grubości ok. 0,5cm. Następnie wstaw blachę na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. W tym czasie pokrój warzywa, wędlinę i ser. Gdy spód pizzy już się podpiecze, wyjmij go z piekarnika, rozsmaruj na nim sos pomidorowy, a następnie poukładaj dodatki. Wierzch pizzy posyp serem. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Podawaj ciepłą z domowym ketchupem.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2016/02/bezglutenowa-pizza-na-spodzie-z-kaszy.html