Wykonanie
Pogoda zachęca do jesiennych spacerów, a ponieważ wokół mnie rozpościera się las, często wracając do domu przynoszę napotkane po drodze
grzyby. Moje ostatnie zbiory to kilka
młodych kań. Choć na dróżkach leśnych nie brakuje spacerowiczów kanie, które nie są dobrze znanymi
grzybami nie cieszą się zbytnią popularnością. Dla mnie jednak stanowią niezwykle łakomy kąsek:) Przyrządzone a'la
schabowe zaskakują swoim wyszukanym i delikatnym smakiem...Dla osób, które nie mają dostępu do tych
grzybów mogę polecić wersję z
pieczarkami, choć to nie zupełnie to samo...Oczywiście nigdy nie zbieramy
grzybów, co do których mamy choćby najmniejszą wątpliwość. O tym jak rozpoznać kanię można przeczytać np. tu .Składniki:świeże kanie (opcjonalnie
pieczarki)
jajkosólpieprzpanierka - użyłam
płatków z nieaktywnych
drożdży, które dają lekko
serowy posmak (można zastąpić
bułką tartą lub dowolną
mąką)
olej do smażenia
Grzyby oczyścić i umyć. Duże kapelusze kań można przekroić na pół. Obtoczyć w rozmąconym
jajku i płatkach. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć z obu stron, a następnie pozostawić ok. 10 minut na mniejszym ogniu. W trakcie smażenia posolić i popieprzyć.