ßßß Cookit - przepis na Babka majonezowa

Babka majonezowa

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał.
Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi.
Składniki:
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki cukru
220 g majonezu*
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
*slodki majonez np Winiary, Hellman's
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodajemy do nich cukier, żółtka, ekstrakt i majonez. Na koniec dodajemy przesiane mąki i proszek oraz skórkę.
Całość mieszamy oraz przelewamy do silikonowej formy na babkę. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2016/03/babka-majonezowa.html