Wykonanie
Dzień dobry!Wielkanoc już za nami, ale na naszym
stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie
majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał.Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej
majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o
kakao czy też
owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi.
Składniki:4
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie)1/2 szklanki
cukru220 g
majonezu*1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli*slodki
majonez np
Winiary, Hellman'sWykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, następnie ciągle ubijając dodajemy do nich
cukier,
żółtka, ekstrakt i
majonez. Na koniec dodajemy przesiane
mąki i proszek oraz skórkę.
Całość mieszamy oraz przelewamy do silikonowej formy na babkę. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie oprószamy
cukrem pudrem.
Smacznego!