ßßß Cookit - przepis na Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Tak się akurat składa, że pizzę przygotowywałam wczoraj, więc dziś mam dla Was przepis idealny na tą okazję. Jako dodatki wybrałam, to co akurat znajdowało się w mojej lodówce, czyli kurczaka, szpinak, pieczarki oraz kukurydzę. Tradycyjnie przyrządziłam wersję na cienkim i chrupiącym spodzie. Z poniższej receptury wychodzą dwa placki cienkiego ciasta, o wielkości takiej jak na zdjęciu. Jeśli chcecie przygotować wersję na grubszym i puszystym cieście, rozwałkujcie je na grubość 4-5 cm. Ale wówczas wyjdzie Wam tylko jedna pizza o wielkości około 26 centymetrów.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki + 1 łyżka stołowa
1 szklanka ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki stołowe oleju
1 stołowa łyżka cukru
szczypta soli
sos na pizzę:
6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego z kartonika
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka szałwii
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka sosu chilli
sól, pieprz
dodatki:
tarta mozzarella
pieczarki
kukurydza konserwowa
usmażona pierś z kurczaka
szpinak (użyłam mrożonego, lecz najpierw odparowałam z niego wodę na patelni i dodałam czosnek)
sos czosnkowy:
3 łyżki stołowe gęstej śmietany
1 łyżka stołowa majonezu
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką cukru oraz mąki. Dolewamy 3 łyżki stołowe ciepłej (nie gorącej!) wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, olej oraz pozostałą część ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe musi być dobrze napowietrzone, więc wyrabiamy je przez 10-15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez pół minuty i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na grubość kilku milimetrów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła (szałwię, oregano), przyprawy (sól, pieprz, sos chilli) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowym sosem smarujemy oba spody do pizzy. Następnie nakładamy odrobinę sera i układamy ulubione dodatki. Wierzch ponownie posypujemy serem.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 8 minut (w przypadku pizzy na grubszym cieście, wydłużamy czas pieczenia do 12-14 minut). Po upieczeniu kroimy w kawałki i podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2016/02/pizza-na-cienkim-i-chrupiacym-ciescie.html