Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne,
serowe mini pączki. Smakiem przypominają mi oponki, a co ważne równie szybko się je przygotowuje. Co prawda nie są one przygotowane z
ciasta drożdżowego, jak tradycyjne pączki, ale smakują równie doskonale. Niestety nie jestem w stanie określić ile sztuk wychodzi z jednej porcji, ponieważ ich nie policzyłam. Wiem tylko, że na półmiskach miałam pokaźny kopczyk
serowych kuleczek ;). Poniższe pączki mają w zasadzie tylko jedną wadę - za szybko znikają! Ich niewielki rozmiar powoduje, że można je pochwycić i zjeść na jeden kęs. Ale to w
sumie dobrze, ponieważ najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Wersja bezglutenowaSkładniki:300 g zmielonego
twarogu (można użyć sernikowego)300
mąki bezglutenowej (u mnie mix do wypieków Schär)100 g
cukru2
jajka2 łyżki stołowe
spirytusu1 i ½ łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo:
smalec lub
olej do smażeniaPrzygotowanie:Miksujemy
jajka wraz z
cukrem. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy
ser, miksując od czasu do czasu, tak aby uzyskać gładką i jednolitą masę bez grudek. W osobnej misce przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy
serowo-jajecznej, dalej miksując. Na koniec dodajemy
spirytus i dokładnie mieszamy łyżką.W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy
smalec lub
olej do temperatury 175 stopni. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kulki i do razu wrzucamy je gorący tłuszcz. Łyżki od nabierania ciasta, co jakiś czas zanurzamy w zimnym
oleju, jeśli ciasto zbyt mocno się do nich przylepia.Mini pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor, obracając je delikatnie za pomocą widelca. Usmażone wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem. Ostudzone oprószamy
cukrem pudrem.Wersja tradycyjna (na
mące pszennej)Składniki:300 g zmielonego
twarogu (można użyć sernikowego)dwie szklanki
mąki (około 340 g)100 g
cukru3
jajka2 łyżki stołowe kwaśnej
śmietany2 łyżki stołowe
spirytusu lub
octu spirytusowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo:
smalec lub
olej do smażeniaPrzygotowanie:Procedura postępowania taka sama jak w przypadku pączków bez glutenu. Jedynie na etapie łączenia
sera z
jajkami, do masy dodajemy również kwaśną
śmietanę.