Wykonanie
Jeżeli zajrzeliście na ten wpis, to na pewno jesteście pożeraczami pączków;)Już dawno zbierałam się do zrobienia oponek
serowych i w końcu przyszedł ten dzień! ...Jak na nie patrzę bo zjadłam ich już tyle,że pozostało mi tylko patrzenie ...przynajmniej przez dzisiejszy dzień... to sama buzia mi się do nich uśmiecha ;-)
Składniki:200 g
margaryny np.
Kasia300 g
twarogu (
ser trzykrotnie mielony)340 g
mąki200 g
cukru2 szt.
jajek2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
spirytusuolej do smażenia (
smalec)
cukier puder do posypania
Do miski wsypałam
mąkę i
cukier.
Dodałam
jajka,
proszek do pieczenia i
spirytus.
Miękką i pokrojoną na kawałki
margarynęNa koniec włożyłam do miski
twaróg.Można dodać
ser uprzednio mieląc go trzykrotnie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Podsypałam blat
mąką,żeby ciasto się do niego nie kleiło,ręcznie ugniotłam i rozwałkowałam je na około 1-1 , 5 cm.Wykraiwałam koła foremką (można szklanką) a środki kieliszkiem.
Tak przygotowane oponki smażyłam na rozgrzanym
oleju (można
smalcu),chwilę po każdej ze stron, aż uzyskały złoto-brązową barwę.
Układałam je na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po przestudzeniu, posypałam oponki
cukrem pudrem.
Smacznego!Polecam inny przepis na oponki
serowe