Wykonanie
70%
kasz jadanych w Polsce to właśnie
kasze jęczmienne: pęczak,
kasza perłowa i
kasza łamana to klasyczne podstawy wielu kulinarnych przysmaków, na myśl o których Twój apetyt może rosnąć. Jednak czy wiesz, że
kasza kaszy nie jest równa? Sprawdź, jakie wartości odżywcze zawiera
kasza jęczmienna, jak ją gotować i zobacz przepis na pyszne
buraczkowe kaszotto!Rodzaje
kaszy jęczmiennejTrzy rodzaje
kaszy jęczmiennej różnią się nie tylko stopniem rozdrobnienia ziaren, ale również zawartością składników odżywczych – im ziarno jest mniej oczyszczone i rozdrobnione, tym bardziej wartościowa jest
kasza dla naszego organizmu.Pęczak – powstaje z ziaren jęczmienia oczyszczonych w całości – pozbawia się je tylko łuski, dlatego
kasza pęczak jest nazywana
kaszą niełamaną . Zawiera najwięcej składników odżywczych wśród
kasz jęczmiennych.
Kasza jęczmienna łamana – grubo, średnio lub drobno ziarnista, rozdrobniony pęczak, ale niepolerowany, dzięki
czemu zachowuje sporo składników odżywczych.
Kasza jęczmienna perłowa – pokrojony na kawałki pęczak.Zagłębie
kasz, zagłębie tradycyjnych smakówTak nazywane jest polskie Roztocze, gdzie gospodarze, wierni tradycjom kulinarnym, z różnych rodzajów
kaszy jęczmiennej przyrządzają różnorodne lokalne potrawy: od regionalnych pierogów po
mięsne budynie.
Kasza jęczmienna ma lekko ziemisty smak, dlatego idealnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej podawanych z pieczeniowymi sosami, duszonymi bądź smażonymi
mięsami.Wartości odżywcze i właściwości
kaszy jęczmiennej100 g
kaszy jęczmiennej to 334 kcal, 8,4
białka, 69,5 g węglowodanów oraz 2 g tłuszczu. Wszystkie rodzaje
kaszy to doskonałe źródło glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który zapobiega zaparciom i wzdęciom (poprawia perystaltykę jelit), a także obniża poziom złego cholesterolu.
Kasza jęczmienna zawiera również witaminy z grupy B (działają antystresowo, wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację, poprawiają pracę układu nerwowego), witaminy E, K oraz PP. Pamiętaj, aby z zegarkiem w ręce bądź minutnikiem pilnować gotowania
kaszy jęczmiennej – jeżeli ją rozgotujesz, wzrośnie jej indeks glikemiczny, a także straci na wartości odżywczej.Niestety smakiem muszą się obejść osoby uczulone na gluten – ale w zbiorze różnorodnych
kasz nie trudno znaleźć takie, które są idealne dla chorych na celiakię!Jak gotować
kaszę jęczmienną?Jeżeli nie wybierasz
kaszy w woreczkach,
kaszę jęczmienną przed gotowaniem opłucz pod bieżącą
wodą, a na każdą jej porcję (1 szklankę) przeznacz 2,5 porcji
wody (2,5 szklanki o pojemności 250 ml).
Wodę posól i gotuj
kaszę do momentu, w którym wchłonie całkowicie
wodę.Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania,
kaszę jęczmienną możesz wcześniej namoczyć w zimnej wodzie.Aby wydobyć z
kaszy orzechowy posmak, który doskonale będzie współgrał z daniem z dodatkiem
orzechów, przed gotowaniem podpraż ją przez kilka minut na patelni, a następnie ugotuj.Przepis z
kaszą jęczmienną: buraczano-
serowe kaszotto
Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik gołąbków, sycących zapiekanek wegetariańskich i
mięsnych, pierogów, tradycyjnych zup i kremów, faszerowanych i zapiekanych warzyw (np.
papryk,
pomidorów,
bakłażanów,
cukinii). To też podstawa tzw. kaszotto (pęczotto) – na przykład kaszotto
buraczkowego z
białym bądź
kozim serem. Jak je przyrządzić?Składniki4 nieduże
buraki2 małe
jabłka2 szklanki
kaszy pęczak0,5 szklanki
soku jabłkowego lub cydru1,5 l
bulionu warzywnego3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłaSer kozi lub
ser biały (wg upodobania)
Tymianek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
natka pietruszki – do smakuPrzygotowanieKażdego
buraka zawiń w folię aluminiową, a następnie piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudź
buraki, obierz i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na niej również
jabłka.Na patelni rozgrzej łyżkę
masła i podsmaż posiekaną
cebulkę z przeciśniętym
czosnkiem. Dodaj niegotowaną
kaszę, żeby się zrumieniła. Stopniowo podlewaj
kaszę wcześniej ugotowanym
bulionem warzywnym, tak aby na bieżąco wchłaniała
bulion. Po chwili wlej
sok jabłkowy (w wersji bezalkoholowej dania) lub cydr i poczekaj, aż
kasza wszystko wchłonie. Dodawaj porcjami starte
jabłka. Dorzuć
buraki i
przyprawy.Na koniec gotowania dodaj łyżkę
masła, aby kaszotto było kremowe.Na każdą porcję nałóż koziego bądź
białego sera. Posyp
natką pietruszki.Smacznego!