Wykonanie
Składniki:- 1kg
mąki pszennej- 5
jajek- 1/2 kostki
margaryny- 1 łyżka
rumu- 1/2 kostki
drożdży- 1,5 łyżki
cukru- 1 szklanka
mleka- szczypta
soli-
cukier puder do posypania-
olej do głębokiego smażeniaSposób przygotowania:1.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
Drożdże mieszamy z
cukrem, aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
jajka,
mleko,
drożdże,
margarynę,
rum, dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 min.2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, w razie potrzeby można dodać odrobinę
mąki. Wycinamy paski długości 5-6 cm. Po środku każdego paska robimy niewielkie nacięcie. Jeden koniec paseczka przekładamy przez dziurkę.3.
Faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.