ßßß Cookit - przepis na Dodatkowo:

Dodatkowo:

nazwa

Wykonanie

Przepis na naprawdę szybkie mini pączki, które … zawsze się udają
Pączki można smażyć od razu! Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcie, co znacznie skraca czas przygotowania! Pączusie są na zewnątrz chrupiące, w środku puszyste. Obtaczane w cukrze pudrze smakują wybornie! Mają tylko jeden „minus” szybko znikają 😉
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 szklanki mleka
125 g margaryny
3 łyżki cukru
8 g suchych drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 ½ szklanki cukru pudru
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i pozostałym cukrem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i zazwyczaj odstawiamy do wyrośnięcia (ja tym razem jednak nie miała czasu, wiec od razu zabrałam się za pieczenie:) uwaga! pączusie wyszły idealne!). Od ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę posypaną mąką. Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego!
Wskazówki:
Do ciast na pączki nie należy dodawać zbyt dużo cukru, gdyż podczas pieczenia cukier będzie się palił.
Do ciasta można dodać wódki lub spirytusu wówczas pączki nie będą nasiąkały tłuszczem ( oczywiście, gdy będą smażone w optymalnej temperaturze).
Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.
Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/mini-paczki-z-cukrem-pudrem