Wykonanie
Przepis na naprawdę szybkie mini pączki, które … zawsze się udająPączki można smażyć od razu! Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcie, co znacznie skraca czas przygotowania! Pączusie są na zewnątrz chrupiące, w środku puszyste. Obtaczane w cukrze pudrze smakują wybornie! Mają tylko jeden „minus” szybko znikają 😉
Składniki:600 g
mąki pszennej2 szklanki
mleka125 g
margaryny3 łyżki
cukru8 g suchych
drożdżyszczypta
soliDodatkowo:1 ½ szklanki
cukru pudruolej do smażeniaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże, łyżkę
cukru i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i pozostałym
cukrem.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko z
masłem i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i zazwyczaj odstawiamy do wyrośnięcia (ja tym razem jednak nie miała czasu, wiec od razu zabrałam się za pieczenie:) uwaga! pączusie wyszły idealne!). Od ciasta odrywamy kawałki wielkości
orzecha włoskiego, formujemy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę posypaną
mąką. Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.Smacznego!Wskazówki:Do ciast na pączki nie należy dodawać zbyt dużo
cukru, gdyż podczas pieczenia
cukier będzie się palił.Do ciasta można dodać
wódki lub
spirytusu wówczas pączki nie będą nasiąkały tłuszczem ( oczywiście, gdy będą smażone w optymalnej temperaturze).Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.