Wykonanie
Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z
serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na
bułki,
bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion. Używacie śruty czyli łamanej pszenicy lub żyta do wypieków ? Ja, często.
Bułki ze śrutą zawierają dużo
białka i błonnika. Idealne na kanapki, do hamburgerów… Pyszne domowe
bułki zawsze mile widziane. Puszyste i dobrze wypieczone z chrupiącą skórką.
Składniki: na 14
bułek200 g
mąki żytniej chlebowej800 – 850 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży100 g śruty z pszenicy400 ml
wody + 400 ml1 łyżka melasy2 łyżki
oliwy1 łyżka
soli1
jajko + 3 łyżki
mleka4 łyżki mieszanki nasion do posypania, u mnie
siemię lniane,
mak i
sezamWsyp śrutę do rondelka, wlej 400 ml
wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni, dodaj pozostałą
wodę, melasę i
oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj
drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie
mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj
sól i dalej zarabiaj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia ale też klejące. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony
mąką i złóż w kopertę kilka
razy. Przykryj folią na 10 minut po czym podziel ciasto na 14 równych porcji i z każdej uformuj zgrabne
bułki. Ułóż
bułki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte
bułki posmaruj rozmąconym z
mlekiem jajkiem i obtocz w nasionach. Piecz
bułki w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze
bułki przez dodatkowe 10 minut. Wyjmij z piekarnika i przełóż
bułki na metalową kratkę do ostygnięcia. Nie przykrywaj.
Bułki ze śrutą będą wtedy miały pyszną, chrupiącą skórkę.Uwaga:Jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem możesz piec obie blachy z
bułkami na raz. W innym przypadku drugą blachę z
bułkami włóż do lodówki.Polecane przepisyKolejne przypadki pieczenia
chlebaNew York bagels
Bułki z
marchewką i nasionami
Bułki hamburgerowe z
sezamemBułki na śniadanie z durum