ßßß Cookit - przepis na BUŁKI HAMBURGEROWE

BUŁKI HAMBURGEROWE

nazwa

Wykonanie

Składniki (8 bułek):
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka soli
woda do posmarowania
sezam do posypania
rozczyn drożdżowy
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, mleko w proszku, oliwę oraz ciepłe mleko. Zarabiamy ciasto- powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, spłaszczamy nieco, a następnie dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Gotowe bułeczki zanurzamy w wodzie i posypujemy sezamem. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia. Po około 40 minutach wkładamy je do nagrzanego piekarnika (190*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/buki-hamburgerowe.html