Wykonanie
Niezwykłe bułeczki. Bardzo puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Niby podobne do wszystkich innych, a jednak inne. Dowodem na to, że są bardzo dobre niech będzie fakt, że najsurowszemu i najszczerszemu krytykowi kulinarnemu, Zuzi (moja chrześnica), bardzo smakowały (co zresztą widać na załączonych obrazkach).BAJGLESkładniki (9 sztuk):650 g
mąki pszennej16 g
drożdży świeżych150 ml
mleka150 ml
wody2 łyżki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1
jajkoponadto2 szklanki
sezamu50 ml
wody2 łyżeczki
mioduDrożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować
drożdże.W dużej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki. Na samym końcu dodajemy rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Następnie przenosimy je do oprószonej
mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy je na 9 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie wałeczek o długości około 60 cm. Każdy taki wałeczek składamy na pół i zaplatamy wokół własnej osi. Końce łączymy ze sobą wciskając jeden pod spód drugiego.
Wodę i
miód mieszamy ze sobą.
Bułki zanurzamy w mieszaninie, a następnie obtaczamy w
sezamie. Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Blaszkę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.Pieczemy
bułki w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20-25 minut (bajgle powinny się ładnie zarumienić).