Wykonanie
Scones to tradycyjne angielskie
ciasteczka podawane często podczas tzw. tea
time. Okrągłe, małe
herbatniki łamie się na kawałki i smaruje
konfiturami,
miodem lub
masłem. Dzisiejszy przepis to wytrawna wariacja na temat scones. A żeby było zdrowo - użyłam
mąki żytniej. Za posypkę, oprócz
maku, posłużyła mi czubryca czerwona -
mieszanka przypraw o pięknym kolorze i lekko słonawym,
ziołowym smaku. Bułeczki, a raczej grube placuszki dobrze smakują z
masłem czy domowymi smarowidłami: hummusem, pastami warzywnymi, ajwarem. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla
kajzerki z supermarketu czy wątpliwej jakości
pieczywa chrupkiego (p.s. ostatnio przeczytałam skład takiego
pieczywa i mocno się zdziwiłam). Na śniadanie będą idealne! :)Składniki:400 g
mąki żytniej100 g
mąki pszennej20 dkg świeżych
drożdży200 ml letniego
mleka100 ml letniej
wody1 łyżeczka
solimak do posypaniaczubryca czerwona do posypania
jajko do posmarowania1.
Drożdże i
sól wsypać do miski, dodać
mleko i
wodę, dokładnie wymieszać.2. Obie
mąki wymieszać i przesiać przez sitko, dodać do płynu, wyrobić ciasto.3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.4. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 2-3 cm. Wykrawać szklanką okrągłe bułeczki.4. Blachę posypać
mąką, układać bułeczki w pewnych odstępach od siebie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.5. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
makiem oraz czubrycą czerwoną. Można użyć innej
mieszanki przypraw np.
soli ziołowej.6. Bułeczki piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Bułeczki są gotowe gdy ładnie się zarumienią i lekko wyrosną. Najlepiej smakują ciepłe.