Wykonanie
Zupa z
kurczakiem i
makaronem noodle na ostro, na rozgrzewkę, na szybkie trawienie. Zajadałam się nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy . Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę,
botwinkę . Zupy gotuję wedle
pory roku, a wiadomo
botwinka rośnie latem…Zupa na
bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości
mięso. Nie może się obyć bez warzyw i
zieleniny.
Składniki: na 4 porcje1,5 l
bulionu z kurczakamięso z połowy
kurczaka2
marchewki1 duży
pasternak2
dymki3 cm świeżego
imbiru, utartego1
cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona2
chili, u mnie czerwona i żółtagarść świeżej
kolendry3 łyżki
rybnego sosu3 łyżki tajskiej soi3 kostki
makaronu noodle
sól do smaku lub więcej soi
czarny pieprz do smaku, opcjonalnie1 łyżka
oliwyUgotuj
bulion z kurczaka.
Imbir i
cytrynową trawę podsmaż na
oliwie. Dodaj pokrojoną w słupki
marchewkę i
pasternak oraz
chili, pokrojoną w krążki. Smaż przez minutę. Przełóż warzywa do garnka z
bulionem, dodaj pokrojoną w piórka
dymkę i część
kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę
soją i
rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj
mięso z kurczaka i dopraw zupę
pieprzem. Smacznego.Polecane przepisyZupa krem z fenkułu i
seleraZupa fasolowa z chorizo