Wykonanie
A oto kolejny i
póki co ostatni orientalny przepis. Miał być w zeszłym tygodniu ale trochę się wahałam, czy aby na pewno jest wystarczająco dobry, żeby go Wam zaprezentować. Ostatecznie po kilku degustacjach postanowiłam podzielić się tą recepturą:) Zbliża się weekend a to dobra okazja, żeby daniom poświęcić nieco więcej czasu niż szybki obiad/kolacja po pracy w ciągu tygodnia. W sobotę rano zamiast spieszyć się do centrum handlowego i spędzać tam niemal pół dnia przechadzając się
miedzy sklepowymi półkami i przeciskając wśród tłumów konsumentów, włączam
radio, nastawiam w czajniku
wodę, robię sobie śniadanie, wkładam dresik i grube skarpety, witam się z Kotełkami dłuuugim mizianem, zalewam wrzątkiem ulubioną
kawę, dodaję
cynamon i trochę
mleka po czym trzymając gorący kubek w łapie zatapiam się w objęciach kanapy. Gapiąc się za okno nasłuchuję pierwszych odgłosów budzącego się do życia dnia:) Tak rozpoczęty poranek przedłużam sobie np. wolnym gotowaniem.
Bulion pho idealnie się do tego nadaje. Przygotowuję składniki, nastawiam wielki gar, zmniejszam gaz i pozwalam mu lekko bulgotać przez kilka godzin, a on odwdzięcza mi się rozpływającym się po całym mieszkaniu cudownym zapachem
anyżu,
cynamonu,
kopru włoskiego i
kardamonu... Oto Pho.
Składniki:1 kg różnych części
kurczaka - poza filetami (bez skóry)50 g kawałek świeżego
imbiru4
szalotki4 ząbki
czosnku2 laski
cynamonu3 gwiazdki
anyżu1/2 łyżki nasion
kopru włoskiegołyżka ziaren
czarnego pieprzu7 ziaren zielonego
kardamonu1 łyżka
cukru3 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
sosu sojowegosól do smakuDodatki:
makaron ryżowy, świeża
kolendra, zielona część
dymki,
kiełki fasoli mung, cząstki
cytryny, ostry sos
chili.Przygotowanie:
Kurczaka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej
wodą (3-4 litry) i wstaw na gaz.Nad palnikiem lub na patelni grillowej opiecz
imbir,
czosnek i
szalotki - w skórkach - aż będą czarne. Ostudź i obierz.Na suchej patelni upraż
cynamon,
anyż,
koper włoski,
kardamon i pierz po czym utłucz je razem w moździerzu. Zawiąż mocno w gazę tworząc coś na wzór sakiewki i włóż do garnka.Dodaj też obrany
imbir,
czosnek i
szalotki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 3 godziny. Po tym czasie odcedź płyn od pozostałych składników. Sakiewkę z
przyprawami,
imbir,
czosnek i
szalotki wyrzuć a
mięso ostudź i oddziel od kości. Zachowaj je jako dodatek do podania.
Makaron ryżowy namocz we wrzątku przez 15 minut aż zmięknie, odcedź i przełóż do misek.
Dymki posiekaj i odłóż do czasu podawania.
Makaron zalewaj gorącym
bulionem i podawaj. Dodaj rozdrobnione
mięso i resztę dodatków wedle uznania.