ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa krakowska wieprzowa

Kiełbasa krakowska wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Kto z Was robił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu.
Składniki
Surowce
Mięso
2kg szynki
50dkg łopatki
50dkg boczku
50dkg wołowiny
Przyprawy
60g pekosoli
5,5g pieprzu czarnego
1g ziela angielskiego
1g majeranku
3g czosnku
Wykonanie
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać.
Mięso z szynki pokroić w kostkę o boku 2cm., dodać 41g mieszanki peklującej, dokładnie wymieszać.
Łopatkę i boczek pokroić, dodać 20g mieszanki peklujące, dokładnie wymieszać.
Wołowinę pokroić, dodać 10g mieszanki peklującej, wymieszać.
Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby.
Przygotowanie przed wędzeniem
Mięso z łopatki i boczku mielimy na siatce 6mm. Wołowinę mielimy na sitku4mm. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięsa wyrabiamy aż masa będzie spójna i kleista. Masę przekładamy do nadziewarki, napełnić osłonki, a końce związać przędzą. Nakłuć pęcherzyki powietrza widoczne pod osłonką. Zawiesić batony w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Wędzenie
Ustawić 40stopni temperaturę, założyć osuszacz włożyć kiełbasę, osuszamy ok. 2 godziny. Podnosimy temperaturę na 50-55 stopni wędzimy około 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 80stopni. Wkładamy batony parzymy do osiągnięcia 70stopni w środku batonu.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2016/04/kiebasa-krakowska-wieprzowa.html