ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa świąteczna Chefa

Kiełbasa świąteczna Chefa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Łosoś wędzony i nie tylko
Wędzone szynki, polędwica i ... »
Przepis pochodzi z www i został trochę zmodyfikowany:
Składniki:
- 1,0 kg mięsa klasy I łopatka z dzika
- 1,5 kg mięsa klasy II - boczek z dzika
- 1,5 kg mięsa klasy III gicze z dzika
- liście laurowe
- ziarna jałowca
- ziele angielskie
- 0,8g/kg pieprz czarny
- 1g/kg suszonego majeranku
- czosnek granulowany do smaku
- jelita wieprzowe kaliber 28
Pokrojone mięsa peklujemy na sucho 48h. 18g peklosoli na kg mięsa.
Mięsa mielemy na siatkach odpowiednio:
I - szarpak, II- 6mm, III - 3mm
Farsz mięsny mieszamy z przyprawami.
Nadziewamy jelita i osadzamy ok. 1,5h:
Suszymy kiełbasy w wędzarni w temp. ok 40 stopni przez ok. 1 h bez dymu
Następnie wędzimy dymem o temp ok 40 stopni do uzyskania odpowiedniej barwy dwa dni po ok. 4-5h.
A to efekt wędzenia:
Smacznego
środa, 18 listopada 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/11/Kielbasa-swiateczna-Chefa.html