ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa Pawła Małeckiego.

Babka drożdżowa Pawła Małeckiego.

nazwa

Wykonanie

Na wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa.
Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa
Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla.
Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie cytrusów i wanilii
.
Robiłam z różnych przepisów babki drożdżowe, ten jest numer jeden na pewno będę z niego często korzystać. Dlatego zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
Składniki na 2 babki.
100 g drożdży
180 ml mleka
około 750 g mąki pszennej typu 405
120 g cukru
7 żółtek jaj
3 jajka
2 opakowania cukru wanilinowego
250 g masła
otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
50g rodzynek królowej Helio klik namoczonych w letniej wodzie
50 g żurawiny Helio klik namoczonych w letniej wodzie
50 g moreli Helio klik suszonych posiekanych w kostkę
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.
Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Babkę posypujemy cukrem pudrem
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2016/03/babka-drozdzowa-pawa-maeckiego.html