Wykonanie
Bardzo pulchna i zarazem delikatna, bardzo długo utrzymuje świeżość polecam :) na nadchodzące Święta Wielkanocne. Nie wiem jak wy, ale ja postanowiłam troszeczkę zmienić tradycje i spędzić święta inaczej :). Mam zamiar wypocząć i nie siedzieć w kuchni zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D.
Składniki:3,5 szklanki
cukru5 dag świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru6
żółtek1
jajko1 szklanka
mlekaskórka otarta z dwóch
cytryn1/2 kostki
masła- rozpuszczone1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowejLukier:40 dag
cukru pudru1/4 szklanki soku z
pomarańczyOpis wykonania:1.
Drożdże mieszamy z połową podgrzanego
mleka i odstawiamy na 15 minut.
Żółtka wraz z
jajkiem i
cukrem ucieramy na gładki krem .2.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy masę jajeczną i
drożdże, pozostałe
mleko i
skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy
masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki
masło nie połączy się z
ciastem.Wsypujemy
rodzynki i
skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.3. Foremkę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut po czym wyciągamy i studzimy na kratce.4.
Cukier ucieramy z
sokiem polewamy wystudzoną babkę.
źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym
stole 2014Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy