ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z lukrem

Babka drożdżowa z lukrem

nazwa

Wykonanie

Bardzo pulchna i zarazem delikatna, bardzo długo utrzymuje świeżość polecam :) na nadchodzące Święta Wielkanocne. Nie wiem jak wy, ale ja postanowiłam troszeczkę zmienić tradycje i spędzić święta inaczej :). Mam zamiar wypocząć i nie siedzieć w kuchni zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D.
Składniki:
3,5 szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
1 jajko
1 szklanka mleka
skórka otarta z dwóch cytryn
1/2 kostki masła- rozpuszczone
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
40 dag cukru pudru
1/4 szklanki soku z pomarańczy
Opis wykonania:
1. Drożdże mieszamy z połową podgrzanego mleka i odstawiamy na 15 minut. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem ucieramy na gładki krem .
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną i drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki masło nie połączy się z ciastem.
Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.
3. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut po czym wyciągamy i studzimy na kratce.
4. Cukier ucieramy z sokiem polewamy wystudzoną babkę.
źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym stole 2014
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-z-lukrem.html