ßßß Cookit - przepis na Bomboloni

Bomboloni

nazwa

Wykonanie

Bomboloni to włoskie pączki z kremem patissiere, z bardzo charakterystycznym budyniowym wierzchem.
Odrobinę różnią się od naszych pączków.
Są bardzo delikatne i nieco mniejsze.
Tak jak wszystkie pączki wymagają dokładnego wyrobienia ciasta, i poświęcenia mu należytej uwagi, bo od tego głównie zależy efekt końcowy,
ale uwierzcie mi - warto :)
ps. Włosi to potrafią wszystko pięknie nazwać... tak apetycznie.
Składniki: (ok.25-28 szt.)
250 g mąki tortowej
250 g mąki typ 650
50 g cukru pudru
25 g świeżych drożdży
nasiona z 1 wanilii
otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
szczypta soli
3 jajka
250 ml ciepłego mleka
50 g miękkiego masła (pokroić na małe 4 kawałki)
olej roślinny do smażenia
krem:
120 g cukru
75 g mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)
3/4 l mleka
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy
Sposób wykonania:
Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.
Mąki przesiać do miski. Dodać wszystkie składniki, oprócz masła i zagniatać ciasto. Pod koniec dodawać kawałki miękkiego masła. Teraz usiąść wygodnie, włączyć dobrą muzykę i wyrabiać ciasto. Aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Może to potrwać ok 10- 15 minut.
Ciasto uformować w kulę i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 , 5 godziny.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Delikatnie je rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 7 cm.
Wycięte układać na oprószonej mąką deseczce, bądź na papierze do pieczenia patrz zdj.( papier należy pociąć na kawałki nieco większe od pączków, a potem przenieść na nich wyrośnięte do usmażenia. Papier po włożeniu do gorącego tłuszczu po kilku sekundach się odklei.)
Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Tłuszcz nagrzać. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu.
Po lekkim przestudzeniu nadziewać kremem.
Krem najlepiej przygotować, gdy ciasto na pączki odstawimy do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać wanilię, mąki i szklankę mleka. Zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać masę jajeczną. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie ok 2 minut. Przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Odstawić do przestygnięcia.
Wierzch pączków dodatkowo ozdobić budyniem i posypać cukrem pudrem. Natychmiast podawać :)
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Bomboloni.html