ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki według Joanny

Podpłomyki według Joanny

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Metrowiec staruszek
Chleb razowy ze słonecznikiem »
Coś innego do pochrupania, wiadomo to nie chipsy , Jednak dzisiejszego popołudnia zostały zastąpione jako przekąska.
Składniki:
mąka chlebowa Młynomag 300 g
drożdże świeże 15 g
woda ciepła około 1 szklanka( w trakcie się okaże ile potrzeba)
szczypta soli
Dodatkowo:
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
szczypta soli
oliwa z oliwek do posmarowania placków
Wykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę chlebową i sól. Do cieplej wody wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Po 15 minutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części . Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek., Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam na cztery, wyszły takie małe trójkąty. Podajemy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Można jeść jako przekąskę lub dodatek do zup .
środa, 24 lutego 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/02/Podplomyki-wedlug-Joanny.html