ßßß Cookit - przepis na Bezowy mazurek bakaliowy

Bezowy mazurek bakaliowy

nazwa

Wykonanie

Słodycz nad słodyczami, mazurek bezowy czyli mazurek na białkach. Prosty w wykonaniu, jeśli przygotowanie bezy nie sprawia Wam trudności. Bezę mieszamy z ulubionymi bakaliami, wykładamy na wafel, przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Słodkie - tak, ale bardzo smaczne :-). Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie białek, a pokryty lukrem lub białą czekoladą - jako mazurek na wielkanocny stół.
Składniki:
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
300 g ulubionych bakalii - posiekane orzechy włoskie, pekany lub laskowe, posiekane migdały, rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, suszone figi, suszone daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowana papaja lub ananasy itp.
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 kwadratowe wafle
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać.
Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.
Mazurek można dowolnie ozdobić, np. roztopioną czekoladą lub lukrem - ja już pominęłam ze względu na sporą ilość słodyczy ;-). Pokroić na kwadraty i podawać.
Przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bezowy-mazurek-bakaliowy