Wykonanie
Słodycz nad
słodyczami, mazurek
bezowy czyli mazurek na białkach. Prosty w wykonaniu, jeśli przygotowanie
bezy nie sprawia Wam trudności.
Bezę mieszamy z ulubionymi
bakaliami, wykładamy na
wafel, przykrywamy drugim
waflem i pieczemy. Słodkie - tak, ale bardzo smaczne :-). Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie
białek, a pokryty lukrem lub
białą czekoladą - jako mazurek na wielkanocny stół.Składniki:6
białekszczypta
soli250 g drobnego
cukru do wypieków300 g ulubionych
bakalii - posiekane
orzechy włoskie, pekany lub laskowe, posiekane
migdały,
rodzynki,
suszona żurawina,
suszone morele,
suszone figi,
suszone daktyle, kandyzowana
skórka pomarańczowa, kandyzowana
papaja lub
ananasy itp.1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej2 kwadratowe
wafleWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone
bakalie, delikatnie wymieszać.Masę
bezową z
bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z
wafli, wyrównać. Przykryć drugim
waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.Mazurek można dowolnie ozdobić, np. roztopioną
czekoladą lub lukrem - ja już pominęłam ze względu na sporą ilość
słodyczy ;-). Pokroić na kwadraty i podawać.Przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta.Smacznego :-).