ßßß Cookit - przepis na Trufle bakaliowe

Trufle bakaliowe

nazwa

Wykonanie

To nieco "oszukane" czekoladki, czekolady bowiem w nich ani grama ;) Tylko nieco kakao. W srodku wygaldaja bardzo czekoladowo ;) Ale sa to: zdrowe suszone owoce i orzechy. I miod! Dzis zatem co nieco oszukuje, ale co tam, z zapalem przystepuje do mojej dorocznej czekoladkowej akcji ;)
Na ok. 20 sztuk:
300 g roznyhc bakali i orzechow (wzeilam rodzynki, suszone morele, suszona zurawine, migdaly, orzechy wloskie i suszone daktyle)
50 g plynnego ale gestego miodu
kakao w proszku
skorka otarta z pomaranczy
Skorke z pomaranczy zetrzec jedne dzien wczesniej i pozostawic do wysuszenia. Wszyskie bakalie i orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym na gladka mase. Dodac miod, wyrobic i formowac kulki, ktore obtoczyc w kakao wymieszanym ze skorka pomaranczowa. Przechowywac w lodowce w blaszanej puszcze- czas przydatnosci do spozycia ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakuja w temperaturze pokojowej, zatem przed spozyciem na jakas godzine wczesniej wyjac z lodowki.
Przepis uczestniczy w mojej akcji:
Przepis z: "Pani" nr 1/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/02/Trufle-bakaliowe.html