ßßß Cookit - przepis na Granola

Granola

nazwa

Wykonanie

Jestem dziwolągiem, który nie lubi rodzynek. A lubi musli. Jak trudno jest znaleźć dobre musli bez rodzynek to wie tylko ten, kto próbował szukać. Najlepszą alternatywą okazuje się być domowa granola - pieczesz co chcesz i jesz jak lubisz!
Moja ulubiona to ta inspirowana przepisem od Marty :
Składniki:
1 i 1/4 szklanki migdałów
1/2 szklanki dyni
2 szklanki płatków owsianych (górskich)
1/2 szklanki miodu (zazwyczaj zaczyna się od takiej ilości, a w trakcie mieszanie dodaję tyle, żeby mi się składniki fajnie skleiły)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli drobno pociętych
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Migdały, dynię i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód i wszystko wymieszać aż się fajnie skleją (w trakcie mieszania można dodać więcej miodu, jeśli się niezbyt dobrze skleiły). Wyłożyć wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut. W tym czasie można granolę dwa razy zamieszać, ja wolę jak się dokładnie spiecze i mieszam raz.
Upieczoną granolę wyjąć, ostudzić, domieszać żurawinę i morele. Przesypać do pojemnika starając się nie wyjeść wszystkich migdałów przed jego zamknięciem ;)
Tak to wygląda przed dodaniem miodu
Tu po wymieszaniu z miodem
Tuż po upieczeniu
I przesypane do słoika
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/09/granola.html