Wykonanie
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego,
miód zwiększa odporność a
migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo
Składniki1
pomarańcza wraz z otartą skórką50g
cukrułyżeczka
cukru waniliowegodwie łyżki
miodu20g
masła3/4 szklanki
suszonej żurawiny100g
migdałów w płatkach7-8
suszonych moreli2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
wiórków kokosowychSposób przygotowania
Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z
pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
masło oraz
miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki
żurawinę i
morelę. Do garnka dokładamy
płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i
bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.