Wykonanie
Kruchy spód z
makiem, pyszny
dżem z suszonych fig i kandyzowane plasterki
cytryny. Pycha! Szybki do przygotowania, jak większość prostych mazurków na kruchym cieście. Pięknie prezentuje się jako słodka pisanka :-).Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej
śmietany 18%1
żółtko1,5 łyżki
makuszczypta
soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Na sam koniec dodać
mak i połączyć z
ciastem ręcznie. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na
białko - pędzelek maczamy w
białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:1 szklanka
dżemu z suszonych figKandyzowane plasterki
cytryny:1 - 1,5 niewoskowanej
cytryny, najlepiej z cienką skórką75 g
cukru50 ml
wodyCytryny wyparzyć. Pokroić w plasterki.W niedużym garnuszku lub na stalowej patelni zagotować
wodę z
cukrem. Gotować, do momentu rozpuszczenia się
cukru, wymieszać. Na
wodę z
cukrem wyłożyć plasterki
cytryny. Gotować, na małej mocy palnika, przez około 12-15 minut. Przez ten czas
skórka cytryny zmięknie a z
wody z
cukrem powstanie pyszny
cytrynowy syrop (nie będzie nam potrzebny).WykonanieNa kruchy i wystudzony spód wyłożyć
dżem, równo rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć kandyzowane plasterki
cytryny.Smacznego :-).