ßßß Cookit - przepis na Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak nie boicie się gorzkiego smaku w cieście, proponuję wykorzystać cytrynę w całości. Takie ciasto będzie odmianą wśród innych, czasem bardzo słodkich wypieków.
Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ten, który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
MASA POMARAŃCZOWA
1 duża pomarańcza
1/4 cytryny
150g cukru
50ml wody
50g płatków migdałowych
DO DEKORACJI
garść płatków migdałowych
kilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać
- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut
- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia
- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut
- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia
MASA POMARAŃCZOWA
- pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)
- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)
- gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać
- na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać
- wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów
Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż czekolada i słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/04/mazurek-pomaranczowy.html