ßßß
Składniki:180 g mąki pszennej50 g cukru pudru100 g masła1 żółtko1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%100 g masy kajmakowej40 g masła2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce gorącej wody1/8 szkl. cukru1 łyżka wody1 łyżka kremówki1/2 łyżeczki masłaodrobina soli8-10 małych bezików
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Masę kajmakową, miękkie masło i kawę zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zimny spód i rozsmaruj. Na masie ułóż pokruszone bezy.Na małej patelni lub w garnuszku umieść cukier i wodę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i (nie mieszając łyżką - ewentualnie poruszając garnuszkiem trzymając za uchwyt) gotuj, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż syrop nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej kremówkę (masa będzie się pienić!). Dodaj masło i sól i wymieszaj. Gotowym sosem polej beziki.