Wykonanie
Są źródła inspiracji, które nigdy nie zawodzą. Są inspiracje, z których po prostu trzeba skorzystać... Takim źródłem jest blog mojewypieki.com, a taką inspiracją ten przepis. Przepis Doroty zmotywował mnie do przygotowania pierwszego w moim życiu karmelu. Nie wiem, czego się wcześniej bałam :)Mazurek wygląda bosko. Zapachy były cudne. Nie
mogę się doczekać niedzieli, kiedy po śniadaniu wielkanocnym go rozkroję...Wpis ten jest ostatnim przed Świętami. Korzystając więc z okazji chciałabym Wam życzyć takich Świąt Wielkanocnych, byście wspominali je z radością aż do kolejnych. Nie przejadajcie się ;)
Składniki:180 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g
masła1
żółtko1/2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%100 g masy kajmakowej40 g
masła2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce gorącej
wody1/8 szkl.
cukru1 łyżka
wody1 łyżka kremówki1/2 łyżeczki
masłaodrobina
soli8-10 małych bezików
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z
masłem. Dodaj
żółtka,
cukier i
śmietanę. Szybko zagnieć,
owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Masę kajmakową, miękkie
masło i
kawę zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zimny spód i rozsmaruj. Na
masie ułóż pokruszone
bezy.Na małej patelni lub w garnuszku umieść
cukier i
wodę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i (nie mieszając łyżką - ewentualnie poruszając garnuszkiem trzymając za uchwyt) gotuj, aż
cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż
syrop nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej kremówkę (masa będzie się pienić!). Dodaj
masło i
sól i wymieszaj. Gotowym sosem polej
beziki.