ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorski bakłażan z sosem tahini

Śródziemnomorski bakłażan z sosem tahini

nazwa

Wykonanie

tahini ostatnio często króluje w mojej kuchni, muszę przyznać że jest bardzo uniwersalne i skradło moje serce. Sosy do wszelkiego rodzaju sałatek nadają przepysznego aromatu i lekkości a dodatek prażonego sezamu w ogóle sprawia ze danie jest o wiele bardzie smaczniejsze..niby tak niewiele ale jaką robi różnicę!
Dziś bakłażan raczej bakłażanowa pizza czyli całkiem zdrowo gdyby nie ta ilość mozzarelli :-) lubię! Wy pewnie też! zatem nic innego jak tylko naciąć, upiec i zapiec ...kto lubi szybkie przygotowanie posiłku ten na pewno się skusi!
przepis własny
Składniki:
2 bakłażany
garść świeżego szpinaku
garść czarnych oliwek
łyżeczka mini kaparów
kilka pomidorków koktajlowych
200g startej mozzarelli
świeże liście bazylii
ząbek czosnku
1 mała chili
2 łyżki tahini naturalnego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przekrój na pół, następnie je natnij w kratkę i oprósz odrobiną soli, pozostaw na 30 minut, osusz w ręczniku papierowym, przełóż do folii aluminiowej, dobrze złącz i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200' na około 30 minut. W tym czasie przygotuj wszystkie składniki. Pokrój chili, oliwki, pomidorki koktajlowe i połącz tahini z syropem klonowym. Gdy bakłażany się upieką a ich środek i skórka jest miękka, odwiń z foli i przełóż bakłażany na papier do pieczenia, polej każdy środek sosem tahini, rozłóż liście szpinaku, posyp grubo mozzarellą, poukładaj połówki pomidorów koktajlowych, pocięte oliwki, kapary, chili i posyp wierzch posiekanym drobno ząbkiem czosnku. Przygotowane bakłażany wstaw ponownie do piekarnika na 180' na przynajmniej 20 minut, po 10 minutach można przykryć bakłażany folią aluminiową by nie spalić sera. Po upieczeniu przełóż na talerze, posyp świeżymi liśćmi bazylii i skrop wierzch pozostałym sosem tahini. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/srodziemnomorski-bakazan-z-sosem-tahini.html