Wykonanie
tahini ostatnio często króluje w mojej kuchni, muszę przyznać że jest bardzo uniwersalne i skradło moje
serce. Sosy do wszelkiego rodzaju sałatek nadają przepysznego aromatu i lekkości a dodatek prażonego
sezamu w ogóle sprawia ze danie jest o wiele bardzie smaczniejsze..niby tak niewiele ale jaką robi różnicę!Dziś
bakłażan raczej bakłażanowa pizza czyli całkiem zdrowo gdyby nie ta ilość
mozzarelli :-) lubię! Wy pewnie też! zatem nic innego jak tylko naciąć, upiec i zapiec ...kto lubi szybkie przygotowanie posiłku ten na pewno się skusi!
przepis własnySkładniki:2
bakłażanygarść
świeżego szpinakugarść czarnych
oliwekłyżeczka mini
kaparówkilka
pomidorków koktajlowych200g startej
mozzarelliświeże liście
bazyliiząbek
czosnku1 mała
chili2 łyżki tahini naturalnego1 łyżeczka
syropu klonowegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Bakłażany przekrój na pół, następnie je natnij w kratkę i oprósz odrobiną
soli, pozostaw na 30 minut, osusz w ręczniku papierowym, przełóż do folii aluminiowej, dobrze złącz i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200' na około 30 minut. W tym czasie przygotuj wszystkie składniki. Pokrój
chili,
oliwki,
pomidorki koktajlowe i połącz tahini z
syropem klonowym. Gdy
bakłażany się upieką a ich środek i skórka jest miękka, odwiń z foli i przełóż
bakłażany na papier do pieczenia, polej każdy środek sosem tahini, rozłóż liście
szpinaku, posyp grubo
mozzarellą, poukładaj połówki
pomidorów koktajlowych, pocięte
oliwki,
kapary,
chili i posyp wierzch posiekanym drobno ząbkiem
czosnku. Przygotowane
bakłażany wstaw ponownie do piekarnika na 180' na przynajmniej 20 minut, po 10 minutach można przykryć
bakłażany folią aluminiową by nie spalić
sera. Po upieczeniu przełóż na talerze, posyp świeżymi liśćmi
bazylii i
skrop wierzch pozostałym sosem tahini. Smacznego!