Wykonanie
Jedno z moich ulubionych
makaronowych dań. Mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam
mozzarelle i te małe czerwone,soczyste i jędrne
pomidorki,do tego świeża
bazylia,dobra
oliwa,
makaron,
czosnek,
chili i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Jest to bardzo szybkie danie,a doznania są nie do opisania.Jak już wcześniej
pisałam, uwielbiam Gennara Contaldo,
mogę go oglądać i słuchać godzinami,niesamowicie gotuję i przy tym jest baaardzo zabawny. Taki
makaron robię często,ale na kanale mojego mentora dojrzałam,że wrzuca dodatkowo
mozzarelle i to jest baardzo dobry pomysł <3.Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, nie pożałujecie.Siła tkwi w prostocie ;)
Składniki:1 opakowanie
pomidorków koktajlowych ( najlepiej włoskich)2 ząbki
czosnkukulka
mozzarellipól
papryczki chili (możesz mniej)dobra
oliwalistki
bazyliipół paczki
makaronu spaghettisól,
pieprzWykonanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę,wrzucamy pokrojony w plasterki
czosnek i
chili, parę sekund podsmażamy, uważając żeby
czosnek się nie przypalił, dodajemy
pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki,potargane listki
bazylii, doprawiamy
solą,
pieprzem, podlewamy 1/3 szkl.
wody i dusimy na średnim ogniu,aż
pomidory się lekko rozlecą.
Makaron gotujemy al' dente.Gdy będzie gotowy przekładamy go do sosu z
pomidorów,wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba, dolewamy
wodę w której gotował się
makaron. Na koniec dodajemy porozrywaną
mozzarelle i jeszcze raz mieszamy niech
mozzarella się lekko rozpuści. Przekładamy na talerz,posypujemy listkami
bazylii. Gotowe.
Bon Appetit!!!