ßßß Cookit - przepis na Pęczotto meksykańskie

Pęczotto meksykańskie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pęczotto inspirowane blogiem Asi z Kwestii Smaku :-) Jest lekkie, pyszne i sycące ..polecam!
Cytuję za Asią z Kwestii Smaku
"Składniki:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1 pojedyncza pierś kurczaka
kawałek ostrej papryczki
1 szklanka bulionu
200 g pomidorów z puszki
4 łyżki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
Na rozgrzanej patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut dokładnie obsmażając mięso.Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać wino i chwilę pogotować, dodać gorący bulion oraz suszoną papryczkę wędzoną jeśli jej używamy, przykryć i gotować przez 10 minut.Dodać pomidory, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.W trakcie gotowania kilka razy danie przemieszać. W przypadku gęstych pomidorów z puszki można dodawać więcej bulionu "
Podajemy z jogurtem, awokado i kolendrą
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/peczotto-meksykanskie.html