Wykonanie
Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie, tym razem to Dorotka zaproponowała zawijaski
czosnkowe z przepisu Iwony ..wahałam się ..upiec czy nie upiec..mhm..no i upiekłam.nie lubię za bardzo
czosnku i w
sumie zapach tego
czosnku przy robieniu i pieczeniu tych zawijasków unosił się po całym domu...ale warto było "zepsuć " zapach w domu..zawijaski wyszły pyszne, chrupiące ..i dalej pachnące
czosnkiem..ja ciut pozmieniałam..dałam zwykłą
mąkę, robiłam ze świeżych
drożdży..część zrobiłam z
czosnkiem ,a część z
natką pietruszki , posmarowałam
jajkiem i posypałam złotym lnem ..no i zrobiłam węższe paseczki...z początku pokroiłam na szersze, ale uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa
razy i wyszły takie świderki..Razem ze mną piekły: Joasia, Iwonka,Dorotka,
Nina,Aneta, Ewa,
Jagoda, Bernadetta,Składniki:50 dkg
mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej Młynomag ]1 paczka suchych
drożdży (7 g) [20 g świeżych]1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy200-250 ml letniej
wodyNadzienie:80-100 g
masła5 ząbków czosnku/
natka pietruszkisólbazylia [złoty len Skworcu ]Do misy wsypać
mąkę i
drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz
wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu
wodę [tyle
wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] .
Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Do letniego
masła wrzucić
czosnek lub posiekaną
natkę pietruszki, dodać trochę
soli. Odstawić by
masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmarować
masłem z
czosnkiem lub
pietruszką.Ciasto złożyć w pół i pokroić w ok. 2-3 cm [ u mnie węższe] szerokości pasy (długość dowolna). Pasy zwijać po obydwu stronach do środka, tak ze 2
razy na każdą stronę [ u mnie troszkę więcej niż 2
razy]. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym
masłem [ roztrzepanym
jajkiem] , posypać
bazylią [złotym lnem]. Pozostawić na około 30 minut by lekko wyrosły. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut..