ßßß Cookit - przepis na Zawijasy czosnkowe, pietruszkowe

Zawijasy czosnkowe, pietruszkowe

nazwa

Wykonanie

Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie, tym razem to Dorotka zaproponowała zawijaski czosnkowe z przepisu Iwony ..wahałam się ..upiec czy nie upiec..mhm..no i upiekłam.nie lubię za bardzo czosnku i w sumie zapach tego czosnku przy robieniu i pieczeniu tych zawijasków unosił się po całym domu...ale warto było "zepsuć " zapach w domu..zawijaski wyszły pyszne, chrupiące ..i dalej pachnące czosnkiem..ja ciut pozmieniałam..dałam zwykłą mąkę, robiłam ze świeżych drożdży..część zrobiłam z czosnkiem ,a część z natką pietruszki , posmarowałam jajkiem i posypałam złotym lnem ..no i zrobiłam węższe paseczki...z początku pokroiłam na szersze, ale uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa razy i wyszły takie świderki..
Razem ze mną piekły: Joasia, Iwonka,Dorotka, Nina,Aneta, Ewa, Jagoda, Bernadetta,
Składniki:
50 dkg mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej Młynomag ]
1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych]
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
200-250 ml letniej wody
Nadzienie:
80-100 g masła
5 ząbków czosnku/ natka pietruszki
sól
bazylia [złoty len Skworcu ]
Do misy wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek lub posiekaną natkę pietruszki, dodać trochę soli. Odstawić by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmarować masłem z czosnkiem lub pietruszką.Ciasto złożyć w pół i pokroić w ok. 2-3 cm [ u mnie węższe] szerokości pasy (długość dowolna). Pasy zwijać po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę [ u mnie troszkę więcej niż 2 razy]. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym masłem [ roztrzepanym jajkiem] , posypać bazylią [złotym lnem]. Pozostawić na około 30 minut by lekko wyrosły. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/zawijasy-czosnkowe-pietruszkowe.html