Wykonanie
Ałtajskie rożki Mariany to kolejna propozycja Weekendowej Piekarni .Bardzo pyszne ..następnym razem zrobię z podwójnej porcji..Składniki:100g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)450g
mąki (dowolnej, ale dobrze by miała sporo glutenu)5 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli12g
cukru10g
masła350g
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na kolejne 10 minut. Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym ksztalcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce .