ßßß Cookit - przepis na Ałtajskie rożki Mariany i Weekendowa Piekarnia #122

Ałtajskie rożki Mariany i Weekendowa Piekarnia #122

nazwa

Wykonanie

Ałtajskie rożki Mariany to kolejna propozycja Weekendowej Piekarni .Bardzo pyszne ..następnym razem zrobię z podwójnej porcji..
Składniki:
100g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)
450g mąki (dowolnej, ale dobrze by miała sporo glutenu)
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
12g cukru
10g masła
350g wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na kolejne 10 minut. Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym ksztalcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/atajskie-rozki-mariany-i-weekendowa.html