Wykonanie
Nie wiem, czy cokolwiek może się równać z zapachem i smakiem świeżo upieczonych bułeczek o poranku. Uwielbiam testować coraz nowsze przepisy na domowe
pieczywo i dlatego dziś chcę się z
Wami podzielić kolejnym.Szczerze polecam upiec sobie te bułeczki w jakiś spokojny, leniwy poranek. :)
Składniki na 8 bułeczek7g świeżych
drożdży3/4 szklanki ciepłej
wodyokoło 2 szklanki
mąki (u mnie jasna orkiszowa)łyżka
cukruszczypta
soliłyżka
masłaZ
drożdży,
cukru i
wody robimy rozczyn - odstawiamy na 15 minut do spienienia.
Masło topimy i studzimy.Do rozczynu dodajemy
mąkę,
sól i
masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie jeszcze raz szybko zagniatamy ciasto. Formujemy osiem małych bułeczek i układamy je na blasze wyłożonej papierem.Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.Smacznego!