ßßß Cookit - przepis na Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe

Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam.
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl.wody
350 g mąki tortowej Młynomag
100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu
75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag
1 łyżeczka soli
60 g rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/bagietki-pszenno-zytnio-orkiszowe.html