Wykonanie
Dawno nie było na blogu wpisu z
pieczywem w roli głównej. Letnie upały zdecydowanie mnie odstraszały od włączenia piekarnika. Ale
póki co upały nas upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta
chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące
bagietki pszenno-żytnie na zaczynie
drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze
bagietki, ale możecie ciasto podzielić na dwie części, wtedy upieką się Wam dwie większych rozmiarów sztuki.Inspiracja Cafe Babilon .Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 małe
bagietkiCzas przygotowania: 160 minutSkładniki:250 g
mąki pszennej chlebowej250 g
mąki żytniej chlebowej50 g świeżych
drożdży (ja dałam 42 g)1 szklanka ciepłego
mleka100 ml
wody2 łyżki miękkiego
masła2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruWykonanie:Do miski wlewamy ciepłe
mleko, dodajemy
cukier, pokruszone
drożdże,
masło i
sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż
drożdże zaczną pracować.Do zaczynu dodajemy
wodę i przesianą
mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy
bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je
mąką pszenną. Po uformowaniu
bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po włożeniu
bagietek do piekarnika spryskujemy je
wodą.Studzimy na kratce.