ßßß Cookit - przepis na Bagietki pszenno-żytnie

Bagietki pszenno-żytnie

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było na blogu wpisu z pieczywem w roli głównej. Letnie upały zdecydowanie mnie odstraszały od włączenia piekarnika. Ale póki co upały nas upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące bagietki pszenno-żytnie na zaczynie drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze bagietki, ale możecie ciasto podzielić na dwie części, wtedy upieką się Wam dwie większych rozmiarów sztuki.
Inspiracja Cafe Babilon .
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 małe bagietki
Czas przygotowania: 160 minut
Składniki:
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki żytniej chlebowej
50 g świeżych drożdży (ja dałam 42 g)
1 szklanka ciepłego mleka
100 ml wody
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, masło i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu dodajemy wodę i przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po włożeniu bagietek do piekarnika spryskujemy je wodą.
Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/bagietki-pszenno-zytnie.html