Wykonanie
Zaraz po prostym
chlebie pszennym warto wypróbować prosty
chleb razowy. Jest miękki, zwarty, bardzo smaczny. I co najważniejsze - szybki do wykoniania. Przepis Anne Sheasby z 'The big book of bread'.Składniki na 2 niewielkie bochenki:225 g
mąki pszennej chlebowej450 g
mąki razowej chlebowej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka drobnego
cukru2 łyżeczki suchych
drożdży25 g miękkiego
masła450 ml ciepłej
wodyDo dużej miski przesiać
mąkę pszenną,
potem razową,
sól,
cukier,
drożdże, wymieszać. Dodać
masło i
wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki o wymiarach dolnych 20 x 11 cm wysmarować
masłem, wysypać
otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie).Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC,
potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Studzić na kratce.Smacznego :)