ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb razowy

Prosty chleb razowy

nazwa

Wykonanie

Prosty chleb razowy - składniki:
* 225 g mąki pszennej chlebowej
* 450 g mąki razowej chlebowej
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka drobnego cukru
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 25 g miękkiego masła
* 450 ml ciepłej wody
Prosty chleb razowy - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier, drożdże, wymieszać. Dodać masło i wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki o wymiarach dolnych 20 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie).
Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17971528/prosty chleb razowy/p