Wykonanie
Chleb razowy - składniki:Składniki na 2 niewielkie bochenki:* 225 g
mąki pszennej chlebowej* 450 g
mąki razowej chlebowej* 2 łyżeczki
soli* 1 łyżeczka drobnego
cukru* 2 łyżeczki suchych
drożdży* 25 g miękkiego
masła* 450 ml ciepłej
wodyChleb razowy - sposób przygotowania: Do dużej miski przesiać
mąkę pszenną,
potem razową,
sól,
cukier,
drożdże, wymieszać. Dodać
masło i
wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki o wymiarach dolnych 20 x 11 cm wysmarować
masłem, wysypać
otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie).