Wykonanie
Bawi mnie i sprawia ogromnie dużo radości, gdy co jakiś czas zaproponuję dzieciom do do szkolnej
śniadaniówki coś nowego, pysznego i pełnego zdrowia. A gdyby tak zamienić furę ziaren,
płatków,
owoców i żadnego
cukru,
miodu i dosładzaczy zamienić w pyszne i słodkie ciastka? No jasne, że im nie
powiem, że nic słodzącego nie ma w składzie. Cała trójka będzie chrupać rumiane, złociste,energetyczne
ciastka śniadaniowe z
daktylami i nawet do głowy im nie przyjdzie, że to samo zdrowe!
Czego ostatnio słuchacie? Bo u mnie nastał Czas
Milesa . Wracam do starych płyt i zupełnie nowych wydań. Pałeczki perkusji i porywająca trąbka
Milesa Davisa to dźwięki, które napełniają energią. Dobrą energią na nowy dzień, na lepsze popołudnie, na wyśmienity wieczór.
Potem wystarczy odłączyć wszystkie ekrany na 2 godziny przed snem i zanurzyć się w książce i muzyce. Posłuchajcie "
Miles Ahead " ze ścieżki dźwiękowej biograficznego filmu o Milesie Davisie, na który czekam od jakiegoś czasu. Film miał premierę w USA 1 kwietnia 2016 roku, ale kiedy u nas będzie nie mam pojęcia.
Póki co, ukazała się ścieżka dźwiękowa, przepyszna!Mimo, iż najnowsza piramida żywieniowa opracowana na początku 2016 przez IŻiŻ roku silnie podkreśla, iż
pieczywo i zboża już nie są jej podstawą (na pierwszym miejscu dla dorosłego człowieka są warzywa,
owoce i ruch), to jednak wskazania dla dzieci, dla
młodych rosnących organizmów pozostają niezmienione. Oczywiście ograniczenie
cukru i
soli, jednak zdrowa dawka węglowodanów pochodzących ze zbóż jest dzieciakom potrzebna i to bardzo. Cóż bowiem
doda im lepszej energii w
porze drugiego śniadania niż zdrowy energetyczny baton albo pyszne
ciastko zbożowe upieczone przez mamę?Przepis na pyszne i super zdrowe
ciastka zbożowe z
daktylami znalazłam w najnowszej książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra" . Autorka jest podróżniczką, a przy tym weganką, która niemal zupełnie zrezygnowała z surowych roślin i
jada w zasadzie wyłącznie gorące potrawy nie zawierające
mięsa,
jajek i
nabiału, które stara się gotować wg pięciu przemian . To jest bardzo odległa mi filozofia jedzenia i gotowania, a jednak w dużej mierze pociągająca, ja po prostu lubię, małymi krokami odkrywać wszystkie smaki.Książka zawiera ponad 180 przepisów na cztery
pory roku, ze szczególnym akcentem na dania świąteczne oraz
ciastka i
chleb. Wszystkie składniki w książce są odmierzane na sztuki, garści, szklanki i łyżki. W mojej "kuchni z wagą" to niezwykłe podejście, pewnie bliższe pierwotnemu gotowaniu gdzieś w bardzo prostych kuchniach i kulturach, które odkrywała autorka. Beata Pawlikowska w swojej kuchni używa niewiele
soli i
póki co nie znalazłam w przepisie
cukru, co bardzo mi się podoba. Energetyczne
ciastka z
daktylami, w książce nazwane "egipskimi
ciastkami daktylowymi" są proste i szybkie do zrobienia nawet przez młodego kuchcika, który potrafi posługiwać się nożem i łyżką.
Energetyczne
ciastka z
daktylami mają w składzie wyłącznie naturalne, proste składniki i trzy
przyprawy dodające energii -
kurkumę,
kardamon i
cynamon. Są chrupiące z zewnątrz i ciut ciągnące w środku, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Naturalnej
słodyczy nadają im
banan,
jabłko i
daktyle, które obok
płatków i pestek są świetnym źródłem porannej energii.proporcje na ok 24
ciastka220g miąższu dojrzałego
banana (2 szt)110g
jabłka (ok 1/2 sporego
owocu)1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
kurkumy70g
płatków owsianych40g
płatków jaglanych20g
sezamu30g pestek
słonecznika30g pestek dyni70g
migdałów130g dużych soczystych
daktyli Medjoul bez pestek (ok 7 szt)Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozgnieć
banany tłuczkiem do
ziemniaków, dodaj
jabłko starte na grubej tarce wraz ze skórką, wmieszaj wszystkie
przyprawy,
płatki i pestki, a także posiekane z grubsza
migdały i
daktyle pokrojone w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie spójna, dość klejąca masa.Do formowania
ciastek użyj małej łyżki do porcjowania
lodów lub 2 łyżek stołowych (ok 30g masy). Jako, że
ciastka nie rosną i nie zmieniają kształtu, wykładaj je na blasze jedynie z niewielkimi odstępami formując w finalny kształt. Spłaszcz każde
ciastko do ok 1 cm. Piecz ok 30 minut. Jeśli pieczesz na 2 blachach, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
Ciastka są pyszną przekąską do szkoły, na drugie śniadanie i po treningu dla sportowca.