ßßß Cookit - przepis na Energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami

Energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami

nazwa

Wykonanie

Bawi mnie i sprawia ogromnie dużo radości, gdy co jakiś czas zaproponuję dzieciom do do szkolnej śniadaniówki coś nowego, pysznego i pełnego zdrowia. A gdyby tak zamienić furę ziaren, płatków, owoców i żadnego cukru, miodu i dosładzaczy zamienić w pyszne i słodkie ciastka? No jasne, że im nie powiem, że nic słodzącego nie ma w składzie. Cała trójka będzie chrupać rumiane, złociste,energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami i nawet do głowy im nie przyjdzie, że to samo zdrowe!
Czego ostatnio słuchacie? Bo u mnie nastał Czas Milesa . Wracam do starych płyt i zupełnie nowych wydań. Pałeczki perkusji i porywająca trąbka Milesa Davisa to dźwięki, które napełniają energią. Dobrą energią na nowy dzień, na lepsze popołudnie, na wyśmienity wieczór. Potem wystarczy odłączyć wszystkie ekrany na 2 godziny przed snem i zanurzyć się w książce i muzyce. Posłuchajcie "Miles Ahead " ze ścieżki dźwiękowej biograficznego filmu o Milesie Davisie, na który czekam od jakiegoś czasu. Film miał premierę w USA 1 kwietnia 2016 roku, ale kiedy u nas będzie nie mam pojęcia. Póki co, ukazała się ścieżka dźwiękowa, przepyszna!
Mimo, iż najnowsza piramida żywieniowa opracowana na początku 2016 przez IŻiŻ roku silnie podkreśla, iż pieczywo i zboża już nie są jej podstawą (na pierwszym miejscu dla dorosłego człowieka są warzywa, owoce i ruch), to jednak wskazania dla dzieci, dla młodych rosnących organizmów pozostają niezmienione. Oczywiście ograniczenie cukru i soli, jednak zdrowa dawka węglowodanów pochodzących ze zbóż jest dzieciakom potrzebna i to bardzo. Cóż bowiem doda im lepszej energii w porze drugiego śniadania niż zdrowy energetyczny baton albo pyszne ciastko zbożowe upieczone przez mamę?
Przepis na pyszne i super zdrowe ciastka zbożowe z daktylami znalazłam w najnowszej książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra" . Autorka jest podróżniczką, a przy tym weganką, która niemal zupełnie zrezygnowała z surowych roślin i jada w zasadzie wyłącznie gorące potrawy nie zawierające mięsa, jajek i nabiału, które stara się gotować wg pięciu przemian . To jest bardzo odległa mi filozofia jedzenia i gotowania, a jednak w dużej mierze pociągająca, ja po prostu lubię, małymi krokami odkrywać wszystkie smaki.
Książka zawiera ponad 180 przepisów na cztery pory roku, ze szczególnym akcentem na dania świąteczne oraz ciastka i chleb. Wszystkie składniki w książce są odmierzane na sztuki, garści, szklanki i łyżki. W mojej "kuchni z wagą" to niezwykłe podejście, pewnie bliższe pierwotnemu gotowaniu gdzieś w bardzo prostych kuchniach i kulturach, które odkrywała autorka. Beata Pawlikowska w swojej kuchni używa niewiele soli i póki co nie znalazłam w przepisie cukru, co bardzo mi się podoba. Energetyczne ciastka z daktylami, w książce nazwane "egipskimi ciastkami daktylowymi" są proste i szybkie do zrobienia nawet przez młodego kuchcika, który potrafi posługiwać się nożem i łyżką.
Energetyczne ciastka z daktylami mają w składzie wyłącznie naturalne, proste składniki i trzy przyprawy dodające energii - kurkumę, kardamon i cynamon. Są chrupiące z zewnątrz i ciut ciągnące w środku, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Naturalnej słodyczy nadają im banan, jabłko i daktyle, które obok płatków i pestek są świetnym źródłem porannej energii.
proporcje na ok 24 ciastka
220g miąższu dojrzałego banana (2 szt)
110g jabłka (ok 1/2 sporego owocu)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
70g płatków owsianych
40g płatków jaglanych
20g sezamu
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
70g migdałów
130g dużych soczystych daktyli Medjoul bez pestek (ok 7 szt)
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgnieć banany tłuczkiem do ziemniaków, dodaj jabłko starte na grubej tarce wraz ze skórką, wmieszaj wszystkie przyprawy, płatki i pestki, a także posiekane z grubsza migdały i daktyle pokrojone w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie spójna, dość klejąca masa.
Do formowania ciastek użyj małej łyżki do porcjowania lodów lub 2 łyżek stołowych (ok 30g masy). Jako, że ciastka nie rosną i nie zmieniają kształtu, wykładaj je na blasze jedynie z niewielkimi odstępami formując w finalny kształt. Spłaszcz każde ciastko do ok 1 cm. Piecz ok 30 minut. Jeśli pieczesz na 2 blachach, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami. Ciastka są pyszną przekąską do szkoły, na drugie śniadanie i po treningu dla sportowca.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/04/energetyczne-ciastka-sniadaniowe-z.html