Jako, że uwielbiam płatki owsiane z mlekiem stwierdziłam, że zrobię je w troszkę innej formie. A mianowicie, zostaną one upieczone. Poniższej przepis na dwie porcje (wychodzi około 8 placuszków).płatki owsiane 100g2 łyżki płatków jaglanych2 szklanki mleka1 jabłko15 orzechów laskowych6 daktyli2 łyżki pestek słonecznika1 jajko1/2 łyżeczki cynamonugałka muszkatołowaaromat waniliowyPodgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać by nie przypalić mieszanki. Po 5 minutach zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy około 5 minut. Po tym czasie ponownie kładziemy na gaz i podgrzewamy. Gotujemy 2 minut (mieszając od czasu do czasu). Znowu zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze 5 minut. Finalnie płatki powinny wchłonąć większość mleka i być miękkie.W oddzielnej miseczce mieszamy starte jabłko, orzechy, pestki słonecznika, pokrojone daktyle, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodajemy do mleka i płatków.Na koniec dodajemy aromat waniliowy i płatki jaglane. Po dokładnym wymieszaniu wbijamy jajko. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.Placuszki wspaniale komponują się z owocowym smoothie .