Wykonanie
Kolejna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie. Tym razem zapiekane
płatki owsiane z
amarantusem. Placuszki są bardziej wilgotne niż ich wersja bez
jagód, ale są równie pyszne. Poniższej przepis na dwie porcje (wychodzi około 8 placuszków).
płatki owsiane 100g
mąka amarantusowa 40g2 szklanki
mlekajagody 90g15
orzechów laskowych6
daktyli2 łyżki pestek
słonecznika1
jajkogałka muszkatołowa1 łyżeczka esencji waniliowej
Podgrzewamy
mleko i gdy już będzie ciepłe dodajemy
płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać by nie przypalić mieszanki. Po 5 minutach zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy około 5 minut. Po tym czasie ponownie kładziemy na gaz i podgrzewamy. Gotujemy 2 minut (mieszając od czasu do czasu). Znowu zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze 5 minut. Finalnie
płatki powinny wchłonąć większość
mleka i być miękkie.Do
mleka i
płatków dodajemy po kolei:
orzechy laskowe, pokrojone
daktyle,
pestki słonecznika, szczyptę
gałki muszkatołowej, esencję
waniliową (użyłam esencji domowej roboty na
spirytusie),
mąkę i jako ostatnie
jajko.Na koniec dodajemy
jagody (użyłam mrożonych) i dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.