ßßß Cookit - przepis na Zapiekane placuszki owsiano-amarantusowe z jagodami

Zapiekane placuszki owsiano-amarantusowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie. Tym razem zapiekane płatki owsiane z amarantusem. Placuszki są bardziej wilgotne niż ich wersja bez jagód, ale są równie pyszne. Poniższej przepis na dwie porcje (wychodzi około 8 placuszków).
płatki owsiane 100g
mąka amarantusowa 40g
2 szklanki mleka
jagody 90g
15 orzechów laskowych
6 daktyli
2 łyżki pestek słonecznika
1 jajko
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka esencji waniliowej
Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać by nie przypalić mieszanki. Po 5 minutach zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy około 5 minut. Po tym czasie ponownie kładziemy na gaz i podgrzewamy. Gotujemy 2 minut (mieszając od czasu do czasu). Znowu zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze 5 minut. Finalnie płatki powinny wchłonąć większość mleka i być miękkie.
Do mleka i płatków dodajemy po kolei: orzechy laskowe, pokrojone daktyle, pestki słonecznika, szczyptę gałki muszkatołowej, esencję waniliową (użyłam esencji domowej roboty na spirytusie), mąkę i jako ostatnie jajko.
Na koniec dodajemy jagody (użyłam mrożonych) i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/04/zapiekane-placuszki-owsiano.html