Wykonanie
Mam dla was dzisiaj pyszne
ciasteczka do
kawy lub
herbaty, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na zdrowy deser.
Ciasteczka, które znalazłam w książce Beaty Pawlikowskiej z
serii Szczęśliwe Garnki - kulinarna książka z przepisami na
Ciastka, od Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest to jedna z kilku książek z tej
serii z przepisami kulinarnymi. Bardzo fajna propozycja na zdrowe słodkości. Mnie bardzo zainteresowały te
ciastka i planuje spróbować zrobić jeszcze kilka.Książka jest bardzo ciekawie wydania, zawiera aż 28 przepisów na
ciasteczka. Są ciacha z
owocami,
bakaliami, ziarnami, z dodatkiem przypraw, ze słodkimi
ziemniakami, z
awokado czy
marchewką. Naprawdę świetne propozycje. Zachęcam do zapoznania się z tą książką i
ciasteczkami.Zapraszam :-)Składniki:- 2 dojrzałe
banany- pół
jabłka- 1 łyżeczka
cynamonu- ćwierć łyżeczki
kardamonu- 1 łyżeczka
kurkumy- szczypta żółtego
curry- 7 łyżek
płatków owsianych- 3 łyżki
płatków żytnich- 2 łyżki
sezamu- garść
nasion słonecznika- garść nasion dyni- garść posiekanych
nerkowców- 6 fig pokrojonych w paseczki- ja dodałam jeszcze łyżkę
miodu dla słodkościWykonanie:
Banany należy rozgnieść widelcem i wymieszać ze startym na dużych oczkach
jabłkiem. Dodaj
przyprawy,
orzechy i
figi i wymieszać. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą łyżki i własnych palców formować małe płaskie placuszki, ja po prostu przekładałam porcję masy na papier i formowałam palcami lekko dociskając.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut, grzanie góra dół. Studzimy. Przechowujemy w szklanym pojemniku z zakrętką.