ßßß
Mam dla was dzisiaj pyszne ciasteczka do kawy lub herbaty, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na zdrowy deser. Ciasteczka, które znalazłam w książce Beaty Pawlikowskiej z serii Szczęśliwe Garnki - kulinarna książka z przepisami na Ciastka, od Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest to jedna z kilku książek z tej serii z przepisami kulinarnymi. Bardzo fajna propozycja na zdrowe słodkości. Mnie bardzo zainteresowały te ciastka i planuje spróbować zrobić jeszcze kilka.Książka jest bardzo ciekawie wydania, zawiera aż 28 przepisów na ciasteczka. Są ciacha z owocami, bakaliami, ziarnami, z dodatkiem przypraw, ze słodkimi ziemniakami, z awokado czy marchewką. Naprawdę świetne propozycje. Zachęcam do zapoznania się z tą książką i ciasteczkami.Zapraszam :-)Składniki:- 2 dojrzałe banany- pół jabłka- 1 łyżeczka cynamonu- ćwierć łyżeczki kardamonu- 1 łyżeczka kurkumy- szczypta żółtego curry- 7 łyżek płatków owsianych- 3 łyżki płatków żytnich- 2 łyżki sezamu- garść nasion słonecznika- garść nasion dyni- garść posiekanych nerkowców- 6 fig pokrojonych w paseczki- ja dodałam jeszcze łyżkę miodu dla słodkościWykonanie:Banany należy rozgnieść widelcem i wymieszać ze startym na dużych oczkach jabłkiem. Dodaj przyprawy, orzechy i figi i wymieszać. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą łyżki i własnych palców formować małe płaskie placuszki, ja po prostu przekładałam porcję masy na papier i formowałam palcami lekko dociskając. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut, grzanie góra dół. Studzimy. Przechowujemy w szklanym pojemniku z zakrętką.


