Wykonanie
Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych
polskich ciast, ale już wariacji na temat sernika są dziesiątki i to w każdym domu. W mojej kolekcji ulubionych serników jest już niemal 30 różnych wersji sernika - puszyste,
jogurtowe, mrożone, pieczone, na zimno, z warzywami lub
owocami. W domu rodzinnym mama najczęściej piekła sernik z
brzoskwiniami, którego po prostu nie cierpiałam, ale już babciny sernik krakowski oj tak, bardzo tak.
W mojej własnej kuchni od lat królują cztery ulubione serniki - najbardziej osobisty z osobistych sernik słodki obłok, ukochany sernik bardzo
kokosowy, zjawiskowe tiramisu, które też zaliczam do serników, a także obłędny torcik casis, który jest niczym innym jak właśnie sernikiem z
czarną porzeczką.
Mawia się, że piekąc ciasta na święta, trzeba wybierać, bo jak tu postawić dwa serniki na
stole. Zapewniam, że gdyby wszystkie cztery z powyższych postawić razem, absolutnie nikt by nie narzekał, a z drugiej strony nie potrafił wybrać.Na Wielkanoc są u mnie zawsze dwa serniki - jednym oczywiście jest kresowa pascha, do której sama warzę
mleko. Cudowna, klasyczna pascha, taki sernik bez pieczenia, po prostu obowiązkowa na wielkanocnym
stole. Obok paschy i mazurków, zawsze jest też drugi sernik, pieczony, klasyczny. I tu albo lekuchny jak puch słodki obłok z cudowną
cytrynową nutą albo właśnie sernik krakowski - bardzo soczysty, wilgotny, jednak o zupełnie innej konsystencji. Sernik krakowski jest ciut cięższy, bardzo
waniliowy i z mnóstwem mięciutkich, słodkich
rodzynek zatopionych w cieście. Sztuką dobrego sernika krakowskiego jest kruche ciasto, ładna kratka i właśnie nieopadnięte na dno nasączone
rodzynki.
Rodzynki do sernika krakowskiego moczę sposobem babci w najlepszej herbacie Earl Grey.Sernik krakowski dziś w
polskich domach jest pieczony coraz rzadziej. Przyzwyczailiśmy się do wygody jaką
daje pieczenie z
twarogów wiaderkowych, a te moim zdaniem niezbyt dobrze sprawdzają się akurat w tym serniku. No owszem, może jeszcze
ser firmy Piątnica jest wystarczająco ciężki do krakowskiej kratki, ale nie ma to jak sernik na prawdziwym wiejskim tłustym
twarogu. I wiecie co, wcale nie trzeba go mielić kilkukrotnie w maszynce,
serio, wystarczy dobry blender lub Thermomix, do którego UWAGA wrzucam wszystkie składniki na raz (oprócz
rodzynek). Sernik krakowski jest naprawdę bardzo szybki do zrobienia, nawet jeśli wymaga wcześniejszego zagniecenia kruchego ciasta. O właśnie, kruche ciasto ma być naprawdę kruche, zatem kupcie
mąkę krupczatkę, która w kruchych ciastach sprawdza się chyba najlepiej. I oczywiście nie kupujcie gotowego tfu lukru! Cudowny, domowy
lukier cytrynowy to tylko dwa składniki - sok wyciśnięty z
cytryny i
cukier puder,
serio.
Sernik krakowski, sernik w kratkę, piękniejszą (w
cukierni) i ciut mniej równą jak u ChilliBite - pyszny, polski, bardzo
waniliowy sernik, który nie
traci na świeżości przez kilka dni, ale warto go schować pod szklanym kloszem. To idealny sernik na Wielkanoc!proporcje na niedużą blaszkę 18x24cmkruche ciasto na spód i kratkę260g
mąki krupczatki120g najlepszego
masła40g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii2
żółtka2 łyżki lodowatej
wodyPrzygotuj formę 18x24cm i wyłóż ją papierem do pieczenia (dno i boki).Przesiekaj szybko
mąkę,
masło, puder i
wanilię, aż powstanie
kasza (ja robię to w mikserze z płaskimi mieszadłem), dodaj
żółtka, lodowata
wodę i wyrób spójne ciasto Zawiń je w folię w włóż do zamrażarki na kwadrans. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.Z zimnego ciasta odetnij 1/3 i włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz aż się zezłoci - ok 15 minut.
Potem wyjmij z piekarnika i obniż temperaturę piekarnika do 160°C. W tym czasie przygotuj masę
serową.masa serowa70g
rodzynek sułtańskich1/2 filiżanki mocnego naparu
herbaty Earl Grey1 łyżka
mąki krupczatki600g prawdziwego
tłustego sera twarogowego*50g
masła100g
cukru pudru40g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej z ziarenkami
wanilii60ml
śmietany kremówki*3 duże
jajka (waga masy jajecznej 200g)do smarowania: 1
żółtko + 1 łyżka
mlekalukier: 10g
soku z cytryny + 30g
cukru pudruRodzynki zalej naparem z Earl Grey na 15 minut,
potem odsącz, odciśnij dokładnie na sitku i wymieszaj z łyżką
mąki krupczatki.Wszystkie składniki masy serowej włóż do blendera i pulsując zmiksuj na gładką masę. Obroty powinny być dość wolne, by nie napowietrzać masy (w Thermomixie 1 minuta obr 4). Do wymieszanej masy wsyp obsypane
mąką rodzynki, delikatnie wymieszaj, a następnie wylej masę
serową na podpieczony spód.Rozwałkuj odłożoną 1/3 ciasta kruchego na grubość ok 3 milimetrów i pokrój karbowanym radełkiem na paski o szerokości ok 1cm. Układaj paski na
masie serowej ukośnie w kratkę. Rozkłóć
żółtko z
mlekiem i używając pędzla, posmaruj kratkę z kruchego ciasta.Piecz sernik w temperaturze 160°C (góra + dół) ok 50-60 minut. Ten sernik prawie nie rośnie. No ok, wznosi się delikatnie, tak na 1-2 cm i gdy stygnie lekko opada, ale jeśli zadbaliście o to, by masa serowa nie miała w sobie powietrza, z pewnością nie grozi pękaniem na wierzchu.Gdy sernik wystygnie, ukręć
lukier z
soku z cytryny i
cukru pudru i posmaruj wierzch ciasta. Krój sernik w kwadraty dopiero gdy
lukier zastygnie. Przechowuj pod kloszem. Sernik jest pyszny!* jeśli to
twaróg wiejski, baaardzo tłusty lub od Ziembińskiego, który jest bardzo wilgotny i tłusty, prawdopodobnie nie trzeba będzie dodawać
śmietanki kremówki, jeśli zaś
twaróg tłusty np. garwoliński lub z Mławy, kremówka koniecznie