ßßß Cookit - przepis na Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Sernik jest ulubionym ciastem w moim domu i co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry ser twarogowy. Najlepiej kupić taki w kostce i go zmielić, ja zazwyczaj używam sera twarogowego Hanusi z Mlekovity (odradzam takie rzadkie wiaderkowe, sernik może nie wyjść taki jak powinien). Produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm)
Ciasto:
250 - 300 g mąki
125 g zimnego masła
125 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
1 jajko
Masa serowa:
(produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki)
1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
8 jajek
200 g cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g)
100 g miękkiego masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 - 150 g rodzynek
Lukier:
5 kopiastych łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
dodatkowo:
żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu)
Przygotowanie:
Masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować lub wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki.
Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym ciastem. Na wierzchu sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem lub odrobiną mleka.
Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier.
Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.
Warto również wypróbować:
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/01/sernik-z-rodzynkami.html