Wykonanie
Sernik jest ulubionym
ciastem w moim domu i co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry
ser twarogowy. Najlepiej kupić taki w kostce i go zmielić, ja zazwyczaj używam
sera twarogowego Hanusi z Mlekovity (odradzam takie rzadkie wiaderkowe, sernik może nie wyjść taki jak powinien). Produkty na masę
serową powinny
mieć temperaturę pokojową.
Składniki:(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm)Ciasto:250 - 300 g
mąki125 g zimnego
masła125 g
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub
cukru z
wanilią1
jajkoMasa serowa:(produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki)1 kg dobrego
sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)8
jajek200 g
cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g)100 g miękkiego
masła3 łyżki ekstraktu
waniliowego lub
cukru z
wanilią3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 - 150 g
rodzynekLukier:5 kopiastych łyżek
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka gorącej
wodydodatkowo:
żółtko lub
mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu)Przygotowanie:
Masło posiekać z 250 g
mąki, dodać,
cukier,
jajko, ekstrakt
waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą
mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować lub wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Rodzynki zalać gorącą
wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do
sera wymieszać z łyżką
mąki.Utrzeć
masło z
cukrem, dodając stopniowo po jednym
żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt
waniliowy,
mąkę ziemniaczaną i
rodzynki. Następnie z
białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.Masę
serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym
ciastem. Na wierzchu
sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym
żółtkiem lub odrobiną
mleka.Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na
lukier.Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.Warto również wypróbować: