Wykonanie
Bardzo BARDZO podoba mi się produkcja domowych batonów energetycznych. Są proste i szybkie do zrobienia, mają w składzie wyłącznie zdrowe naturalne składniki, bez
cukru, czy innych dosładzaczy. Sama zdrowa energia dla sportowca, dla dziecka do
śniadaniówki albo dla mamy, która właśnie wróciła z treningu biegacza. Ledwie kilka dni temu ogłosiłam, że najlepszy na świecie jest baton
czekoladowo-
pomarańczowy, a tymczasem rozkoszujemy się nowym, cudownym smakiem
owocowo-
orzechowego batona . Zielony baton energetyczny jest pyszny i bardzo zdrowy!
Och, czego ja w weekend słuchałam! No znane słowa, znana linia melodyczna, "Sound of Silence" chyba kojarzą wszyscy, prawda? Ale tym razem nie Simon & Garfunkel, ale zachwycające, porywające wykonanie mocnej, metalowej kapeli z Chicago, Disturbed .
Magia, energia, MOC! Posłuchajcie koniecznie!Domowe batony energetyczne są bardzo proste do zrobienia - wystarczy zmiksować na gładką pastę kilka naturalnych składników i formować powstałą masę w batony lub kulki. Co ważne, trzeba zadbać, by
suszone owoce, które do nich wykorzystujemy były niesiarkowane i najlepszej jakości. Do domowych batonów energetycznych używam ekologicznych, niesiarkowanych fig, a także
migdałów blanszowanych, wyśmienitych sycylijskich niesolonych
pistacji z Bronte i greckiego karobu. To nie są najtańsze składniki, a mimo to, fantastyczny, wegański, doskonałej jakość baton kosztuje trzykrotnie mniej niż podobny w sklepie. No i zdradzę Wam sekret, jeśli niesolone
pistacje stanową najdroższy lub mało dostępy składnik, możecie je zastąpić...
pestkami dyni. Też są zielone i bardzo zdrowe.
FIGI -
suszone figi mają wyjątkowe wartości odżywcze - są nieocenionym źródłem błonnika, wapnia, potasu oraz magnezu.
Figi są wskazane w diecie, gdyż wspomagają prace układu
sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego (działają łagodnie przeczyszczająco, wspomagają pracę jelit). Mają właściwości obniżające ciśnienie, wspomagają wydalanie nadmiaru
sodu z organizmu. Polecane w diecie sportowców, ale także kobiet po menopauzie.
MIGDAŁY - jedne z najzdrowszych
orzechów, są cennym źródłem witaminy B2, E,
białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczonych, potasu oraz flawonoidów. Mogą zapobiegać chorobom
serca oraz cukrzycy, obniżają ciśnienie
krwi, działają przeciwzakrzepowo, łagodzą stres, zapobiegają mdłościom, doskonale regulują metabolizm i są polecane przez dietetyków dla osób odchudzających się oraz aktywnych sportowców (poprawiają wydolność
mięśni).
PISTACJE - soczyście zielone
orzechy pistacjowe są cennym źródłem błonnika, potasu, karotenoidów (wspomagają prace oczu),
białka, wapnia, fosforu, a także witamin: E, z grupy B oraz antyoksydantów. Są cenione przez lekarzy za właściwości antynowotworowe, obniżające ciśnienie
krwi, poziom złego cholesterolu, a także regulują poziom
cukru we
krwi. Mimo dość wysokiej kaloryczności, są polecane przez dietetyków ze względu na dużą zawartość błonnika, który wspomaga prawidłowa przemianę materii, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej
tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływają na obniżanie poziomu stresu i działają jak naturalny antydepresant.LUB -
PESTKI DYNI - mają mnóstwo witamin z grupy B, są źródłem magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Składniki w nich zawarte świetnie działają na oczyszczanie cery, wzmocnienie włosów i paznokci, wspomagają usuwanie z organizmu drobnoustrojów, trawienie, dobrze wpływają na koncentrację.KAROB - karob w proszku zwany inaczej mączką
chleba świętojańskiego jest wspaniałym substytutem
kakao, jednak zawierającym znacznie mniej tłuszczu. Karob jest naturalnie słodki, występuje zazwyczaj w formie proszku, ale także melasy lub
syropu. Jest bogatym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witamin A, E, D, a także wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we
krwi, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, szczególnie polecany przy niestrawnościach i biegunkach.Podsumowałam koszt zrobienia domowych zielonych batonów energetycznych w dwóch wersjach - z
pistacjami lub z
pestkami dyni:7,31zł - ekologiczne
figi od BioPlanet 43zł/1kg10,4zł -
migdały blanszowane 65zł/1kg16zł - sycylijskie
pistacje niesolone z Bronte 40zł/100gLUB 1,86 -
pestki dyni ciemnozielone od BioPlanet 16,27zł/350g0,48zł - gecki karob w proszku 12zł/500gKOSZT 10 batonów:wersja z
pistacjami : 34,19zł za 400g 1 baton 40g kosztuje 3,42złwersja z
pestkami dyni : 19,60zł za 400g 1 baton 40g kosztuje 1,9zł
Proste składniki, niewiele pracy, a efekt wspaniały! Takiego batona (może być też uformowany w formie mniejszej, w 20g kulki) można śmiało spakować jako zdrową przekąskę dla dziecka do szkoły, jako doskonały zastrzyk energii dla biegacza, albo do damskiej
torebki, na drugie śniadanie. Spróbujcie jest pyszny.
Zielony baton energetyczny jest naturalnie słodki, dzięki figom i karobowi. Ma fantastyczną, lekko ciągnąco-chrupiącą strukturę (to od
figowych pesteczek). Samo zdrowie, bez
cukru, dosładzaczy i pieczenia.
Róbcie domowe batony energetyczne, są bardzo smaczne, szybkie i naprawdę łatwe!170g suszonych ekologicznych fig160g
migdałów blanszowanych*40g niesolnych, wyłuskanych
pistacji lub łuskanych pestek dyni20g karobuZalej
figi wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut, aż zmiękną.Zmiksuj
pistacje (lub
pestki dyni) na drobną
kaszę i połowę odłóż do miseczki. Do blendera dodaj
migdały i zmiksuj na
mąkę lub drobniutką
kaszę (jeśli lubisz chrupiące struktury w batonie), dodaj do blendera odsączone
figi (pamiętaj by wyciąć ogonki!) oraz karob i pulsując zmiksuj całość na gładką pastę. Podziel masę na 10 części i uformuj 40 gramowe batony lub 20 gramowe kulki. Obtaczaj batony lub kulki w odłożonych pistacjach lub pestkach dyni.* w wersji jeszcze bardziej ekonomicznej, użyj tylko połowy
migdałów, a resztę uzupełnij
pestkami słonecznika lub większą ilością pestek dyni; w każdej z tych opcji batony będą wyśmienite